Termeni des folositi pe Internet si originile lor mai putin cunoscute

Bug. Google premiaza cu bani multi pe cei care depisteaza „bug”-uri, Mozilla spune la fiecare versiune noua a browserului Firefox ca rezolvat si alte „bug”-uri, Facebook cade uneori pentru ca au existat niste „bug”-uri in sistem. Teoretic, bug-ul e „o greseala de programare a unui script”, conform Wikipedia, mai pe intelesul tuturor o eroare intr-un cod care da totul peste cap. In vremea cand Grace Hopper, un pionier al programarii, lucra la Hardvard Mark II, a gasit cauza unor probleme la calcultor: o molie prinsa intr-un releu. Molia este expusa la Smithsonian Museum. Insa nu era prima data cand „bug” semnala o eroare de sistem. Thomas Edison a folosit cuvantul in scrierile sale, insa primul care a adus cuvantul in domeniul informaticii a fost Hopper.
Bit. Daca sunteti pasionati de calculatoare nu aveti cum sa nu stiti sau sa fi auzit de biti. Bit-ul este o unitate de masura a cantitatii de informatii; cand incepeau sa ia nastere primele limbaje de programare, codul binar parea cel mai simplu si mai efectiv limbaj ca sa operezi calcultoarele. Bit-ul este o simpla prescurtare a cuvintelor „binary digit”. Mai tarziu, a aparut si o derivatie, „byte”-ul, care se refera la unitati de informatie multiple, opt.
Wiki. Cel mai des intalnit cuvant in care apare Wiki si pe care toti il stim este, da, ati ghicit, Wikipedia! Wiki inseamna un grup de siteuri interconectate construit pe baza interactiunii userilor. Asta este si Wikipedia, asta e si Metapedia si Encyclopedia Dramatica. Originea cuvantului „Wiki” este foarte simplu de demonstrat: in hawaiiana, „wiki wiki” se refera la ceva rapid. Ward Cunningham, creatorul „Wiki” s-a gandit ca un „wiki” online ar trebuie sa fie rapid, usor de accesat si de umblat prin diferite siteuri si printre multe informatii.
Ping. Cand faceti un test pe un site de stabilire a vitezei reale de download si upload, prima data apare „ping” test. Parte a metodei favorite de atac a hacker-ilor, ping-urile sunt o metoda comuna de atac tip DDoS (Distributed Denial of Service). Totusi, prima data, ping-urile au fost folosite pentru testarea unei adrese IP sau a unui host, prin trimiterea unui mesaj si masurarea timpului in care acesta revenea la punctul de plecare. Cum ati remarcat, exista o relatie intre sonar si acest „ping”-sunetul scos de sonar cand detecteaza un obiect. Mike Muuss, creatorul ping-urilor, s-a inspirat chiar din acest sunet scos de sonar-acronimul „ping” vine de la „Packet InterNet Groper”, un pic fortat daca ma intrebati pe mine.