Profetiile Cassandrei

Cassandra era fiica lui Priam si a Hecubei, stapanii Troiei. Apollo o indragise si ii daduse darul profetiei. Fiindca frumoasa si gingasa copila ii refuza avansurile erotice, zeul se simte inselat si o pedepseste perfid: fara a-i lua puterea profetica, ii meneste sa nu fie crezuta de semeni. De aceea, ulterior, toate cele prevestite de Cassandra - intre care, rapirea Elenei de catre Paris, care va declansa conflictul dintre ahei si troieni, aducerea in cetate a calului de lemn care avea sa insemne pieirea cetatii, moartea lui Agamemnon si multe altele, nu vor fi luate in considerare de acei pentru care erau facute.

La sfarsitul razboiului, Cassandra revine, ca prada de razboi, lui Aiax, fiul lui Oileus, care este pedepsit de zei pentru sacrilegiu si pravalit in apele marii. Nefericita troiana ajunge intre bunurile lui Agamernnon, regele Micenei si conducatorul expeditiei aheilor. La intoarcerea acasa, razboinicul este ucis de sotia sa, Clitenmestra. Cassandra are parte de aceeasi soarta cruda, pe care o primeste cu demnitate.

"Profetiile Cassandrei" definesc premonititile (sau numai aprecierile si schitarea unor perspective) inconfortabile, incredibile, in aparenta, dar care se implinesc intocmai.