Iarna in plina toamna

Zilele acestea toata Romania a fost in stare de alerta. Drumuri inzapezite, ploi abundente, frig de iti ingheata nasul s-a auzit necontenit la stiri. Imaginile parca sunt desprinse din alt anotimp, din alta tara…Si totusi, suntem in Romania, la inceput de octombrie.

Imi amintesc ca anul trecut pe vremea asta eram la mare, in Mangalia. Imbracata ca de vara, cu slapi, pantaloni scurti si tricou, pescuiam fara griji, iar soarele imi rumenea pielea. Nici urma de ploaie sau ninsoare, ci peste tot erau turisti care se bucurau de caldura unei veri care mai intarzia pe la noi.

Anul acesta totul este diferit. Atmosfera este inghetata, iar oamenii la fel. Meteorologii sustin ca a fost cea mai friguroasa zi 1 octombrie din ultimii 84 de ani. Un reporter inzapezit ne arata cum in Oituz zapada are peste zece centimetri, iar soferii nu au o vizibilitate buna. Nu este un caz singular, pentru ca situatia se repeta ca un calvar si in Brasov.

Circulatia pe drumurile nationale este infernala, insa si trenurile au o intarziere mare. De exemplu, ieri circulatia feroviara a fost inchisa intre Timisu de Sus si Predeal din cauza unor copaci cazuti. Greutatea ninsorii si puterea vantului au fost de o intensitate inimaginabila.

Reporterii ne avertizeaza sa nu ne aventuram la munte pana ce vremea nu se va stabiliza; imaginea care i-a primit pe turisti nu a fost incurajatoare: masini rasturante, frig patrunzator, blocaje pe drum si trenuri cu mari intarzieri.

In tot acest amalgam de vesti, avem o speranta. Am auzit la radio ca CFR Calatori se obliga sa dea bani inapoi daca trenurile au o intarziere mare. Daca tin bine minte, anul trecut aproximativ 43 de calatori au cerut ca banii sa le fie returnati. In decurs de patru ani am calatorit foarte mult cu trenul. Daca as fi stiut de acest aspect, probabil mi s-ar fi inmultit cifrele contului din banca. Insa, in Romania nu trebuie sa ne luptam numai cu vantul si cu zapada, ci si cu birocratia. Cine stie cand si in ce conditii au primit cei 43 de calatori banii inapoi?

Totusi, eu inca sper ca vremea se va imbunatati…ca soarele va iesi triumfator dintre nori…ca iarasi voi putea umbla doar cu un hanorac…ca ploaia nu va mai cadea atat de des…