Despre “talente” si exploatarea lor

Nu exista multe oportunitati la noi. De aceea, o mare parte din tinerii din tara pleaca pe afara. Nu e o surpriza, nu trebuie sa mire pe nimeni. Avem in tara noastra multi tineri talentati. Romanii par a avea un talent aproape nativ cand e vorba de cibernetica. Poate explicatia este in modalitatea in care programa scolara, pe partea de matematica, a fost organizata pana in prezent. 

Nu de multe ori am auzit de la colegi de-ai mei care traiesc in strainatate povesti despre cum cei din alte tari, fac matematica pe care am facut-o noi la nivelul liceal abia prin anul 3 sau 4 de facultate. Nu ma surprinde asta. O alta explicatie ar fi faptul ca datorita nivelului scazut de trai, romanii sunt nevoiti sa se descurce cumva. Copii fiind, nu au bani de la ai lor ca sa isi cumpere de la un magazin specializat un computer deja facut de catre o companie respectabila asa ca invata tot ce pot despre hardware si isi fac din bucati, cumparate de ici si colo la preturi de nimic, computere la fel de performante precum cele care sunt de vanzare. Romanii nu cumpara jocuri cu masini, jocuri cu soldati, jocuri de strategie, etc. Ei le downloadeaza. Romanii nu cumpara cd-uri cu jocuri cu masini in original (chiar daca sunt foarte mari fani ai acestor tipuri de jocuri), ei isi modeaza xbox-urile si playstation-urile, adica le modifica astfel incat sa poata sa foloseasca jocurile pe care le downloadeaza de pe internet. Si daca stim toate astea, de ce sa ne mai surprinda faptul ca multi dintre cei care sunt nevoiti sa recurga la astfel de solutii, ajung sa ofere solutii la randul lor, ajung sa lucreze pentru marile corporatii care prefera sa angajeze "talent" de la noi din tara si sa ii tina aici, unde salariile pot fi comparate doar cu alte salarii si uneori par foarte mari dar de fapt sunt cu mult mai mici decat are celor din tarile de origine ale acestor corporatii. 

De multe ori, daca citesti creditele acelori jocuri cu masini (daca tot am scris despre acestea mai sus), vezi cateva nume de romani printre numele foarte asiatice ale celorlalti. Este de inteles absolut totul, insa eu cred ca pe viitor ar fi bine ca aceste "talente" sa isi intemeieze propriile afaceri si sa dezvoltam chiar aici, in Romania, noul Silicon Valley, noul leagan al expertilor cibernetici.