Tulburari ale somnului pe care ti-a dori sa le traiesti

Boala somnului „in avans” si „amanat”. Cei care sufera de aceasta boala sunt printre noi, cum spuneau pe vremuri celebrele Dosare X. Sunt bunicii nostri si copiii nostri, tinerii. In general, simptomatologia se observa la tineri, care au ceasul biologic de asa natura incat se duc la culcare un pic mai tarziu decat adultii. Bolnavii de aceasta afectiune pot sa stea vreo doua sau patru ore pana sa adoarma. Ca urmare, dimineata le va fi mult mai greu sa se scoale devreme, vor fi obositi si foarte iritati.

Telefoanele mobile sunt principalele vinovate pentru somnul foarte putin al tinerilor, la fel ca si activitatile foarte interactive de dinainte de culcare, cum ar fi jucatul pe PC, jocuri video cu actiune puternica. Si adultii peste 60 de ani au aceasta boala. De obicei, oamenii cu simptomele afectiunii se culca de la 6-8 PM si se trezesc la ora 1 AM-3AM, nu mai tarziu de 5AM. Si somnul din timpul zilei poate fi un semn al acestei boli. Apneea „centrala” din timpul somnului. Multi oameni habar nu au ca exista mai multe feluri de apnee care apare in somn. Cea mai des intalnita forma este OSA (obstructive sleep apnea) si apare atunci cand nu mai avem ce aer sa respiram si tindem sa ne sufocam. In cazul apneei centrale, creierul pur si simplu refuza sa dea comanda organismului sa respire si omul ajunge sa-si tina respiratia in somn ca si cum s-ar scufunda in ocean. Aceste manifestari apar mai ales la cei care au abuzat cu administrarea de medicamente sau la cei care se drogheaza, care au suferit accidente la cap sau au suferinte renale si cardiace.

Tratamentul bolii consta in atasarea unei masti conectata la un aparat care are grija sa dea mereu pacientului cantitatea de aer si oxigen necesara si sa reguleze ritmul respiratiei. Efectele secundare ale bolii includ obezitate, diabet, atacuri de cord, stop cardiac.