Experimente stiintifice reale care iti vor smulge cateva lacrimi de bucurie

Reglarea adulmecatului. Foarte multe mamifere mici au simturi mult mai dezvoltate decat ale omului. Stim deja ca animalele ne bat atunci cand e vorba de miros si de vedere si oamenii de stiinta isi doresc sa vada cat de departe pot ajunge necuvantatoarele in privinta pipaitului. La oameni, nervii sunt concentrati mai mult in anumite parti cum ar fi varfurile degetelor.

In aceste zone suntem mult mai sensibili decat animalele, aceasta sensibilitate permitandu-ne sa folosim uneltele pe masura ce specia umana a evoluat. Alte parti ale corpului, cum ar fi nasul nostru, au mai putini nervi. S-a descoperit ca iepurii au de pana la cinci ori mai multe terminatii nervoase pe milimetru in zona nasului decat aceeasi zona de la om. Densitatea nervilor nu are legatura neaparat cu sensibilitatea, asa ca cercetatorii japonezi au mers si mai departe cu investigatiile lor. In ianuarie 2015, oamenii de stiinta i-au indemnat pe cativa voluntari sa isi frece nasul de diferite suprafete, inclusiv lana, piele de caprioara, aluat proaspat framantat. Senzatiile lor au fost masurate cu ajutorul temperaturii corpului. Pentru ca la iepuri nu ai cum sa iei temperatura corpului, cercetatorii au gasit o cale mai ciudata de a lua temperatura pufosilor: i-au strans intre urechi si i-au pipait pe capusor sa vada cat de calduti erau.

Cum era de asteptat nasucul iepurasilor a fost mult mai puternic la reactii decat cel uman, diferenta fiind si mai mare decat anticipasera oamenii de stiinta. In continuare, ei au masura schimbarile din corpul uman cand subiectii se frecau cu nasul de blanita de iepuras. La randul lor, iepurii au fost urmariti in timp ce isi frecau nasul de pielea gatului oamenilor. La final, oamenii si iepurii au stat nas in nas vreme de cateva minute. Studiul si rezultatele sale au fost irelevante…