Puteri neobisnuite date de mutatii genetice rare

Vedere clara sub apa. Multe animale au ochii ganditi de asa natura incat sa vada clar fie sub apa, fie in aer, nu in amandoua partile. Ochiul uman e proiectat sa vada foarte bine in aer. Daca incercati sa priviti ceva sub apa, veti constatata ca vedeti ca prin ceata. De ce? Pentru ca apa are aceeasi densitate ca si lichidele din interiorul ochiului, iar refractia luminii nu prea mai e posibila. Refractia mica este egala cu vederea ca prin ceata.

Totusi, un grup de oameni numiti Moken, pot vedea clar sub apa, chiar si la 22 de metri adancime. Moken isi petrec opt luni pe an, in fiecare an, in barci si case construite pe apa. Se reintorc pe uscat doar sa se aprovizioneze cu ce au nevoie si revin pe apa. Mancarea din apa si-o iau prin metode traditionale, fara fel de fel de costume de protectie, ochelari speciali sau alte lucruri. Copiii intra pur si simplu in apa si cauta la adancime mancare, crustacee, moluste. Ochii lor isi schimba forma sub apa pentru a putea sa vada clar si lumina sa fie refractata. Vederea subacvatica a copiilor Moken este de doua ori mai agera decat a copilasilor europeni. Abilitatea lor nu e unica, copiii europeni fiind invatati intr-o serie de teste sa isi foloseasca ochii la capacitate maxima sub apa… Oase foarte dense. Pe masura ce imbatranim oasele ne lasa, apare osteoporoza, ceea ce duce la pierderea masei si a densitatii acestora. Fracturi, solduri fisurate, coloana vertebrala greu de controlat, iata doar cateva efecte negative ale acestei boli necrutatoare. Dar nu toata lumea e asa de speriata de osteoporoza. Sunt in lumea asta niste oameni care se vindeca instant de osteoporoza sau nici macar nu ii dau o sansa sa se manifeste prin interventia secreta a unei mutatii genetice. Africanii au astfel de mutatii genetice: in loc sa aiba oase mai fragile pe masura ce inainteaza in viata, acestia incep sa le aiba din ce in ce mai dure.

Daca se mostenesc doua gene cu mutatii, atunci se poate ajunge si la moarte, la gigantism, deformari faciale. Daca insa numai o gena este mostenita, atunci oasele devin tari pe masura ce cresc si nu fac osteoporoza sau scleroza osoasa. Cercetarile recente au aratat ca mutatiile genetice pot fi replicate si folosite pentru a trata foarte usor osteoporoza sau alte boli ale sistemului osos.