Locuri unde nu ti-ai dori sa traiesti

Cité-Soleil, Port au Prince, Haiti. La periferia Port au Prince, Haiti, se afla Cité-Soleil, o mahala condusa de bande si stand in mizeria proprie. Nu exista sistem de canalizare si toate locuintele sunt niste cocioabe care stau sa cada. Gunoiul si excrementele umane stau in movile pe care nimeni nu le ridica, pline de larve de tantari si microbi. SIDA este o boala comuna si foarte des intalnita iar speranta de viata este undeva sub 50 de ani.

Nu exista nici macar politie, ani la randul strazile fiind controlate de dealeri de droguri si rapitori. Conform Crucii Rosii, Cité-Soleil este un microcosmos al tuturor tarelor societatii din Haiti: analfabetism, someri cati vrei, servicii publice inexistente, conditii insalubre, criminalitate ridicata si violenta armata. In 2004, Natiunile Unite au adus mii de trupe pentru a face ordine si a se bate cu bandele de cartier-ordinea a fost restabilita momentan, insa violentele au continuat in ciuda tuturor eforturilor depuse. Cutremurul devastator din 2010 nu a reusit sa distruga in totalitate orasul, insa a distrus Penitenciarul National, 3.000 detinuti invadand imprejurimile spre disperarea oamenilor.

S-au intors in Cité-Soleil cu dorinta de a se razbuna, pe motociclete si cu arme de asalt, si-au ars toate documentele care atestau vinovatia lor si au preluat controlul strazilor. Favelele din Rio de Janeiro, Brazilia. Rio de Janeiro este un oras splendid, vizitat anual de mii de turisti atrasi de Carnavalul de la Rio de Janeiro si de nisipurile albe ale Copacabana Beach (Plaja Copacabana). Insa si acolo exista mahalale numite favele: baraci destul de firave contruite una peste alta-toate sunt legate unele de altele cu bucati de cherestea, metal si piatra. Dintre toate cele 1.000 de favele care se gasesc in tot orasul, cea mai faimoasa este Rocinha. Rio este un punct fierbinte al traficului cu cocaina, care circula spre Europa, favelele fiind locuite de capi ai dealerilor de droguri.

O figura recunoscuta a fost Erismar Rodrigues Moreira-bandele sale aveau arme placate cu aur si torturau prizonierii punandu-le un cauciuc in jurul capului si dandu-i foc. In 2005, el a fost impuscat intr-un raid al politiei. De cand Rio a fost ales pentru desfasurarea Olimpiadei de Vara din 2016, autoritatile si-au facut simtita prezenta pe strazile orasului.