Insulele Maldive, paradisul tropical care ascunde mistere interesante

Insulele Maldive sunt un paradis tropical situat in mijlocul Oceanului Indian, fiind alcatuit din 1.190 insule de corali si atoli care acopera mai bin e de 90.000 de kilometri patrati.

Bazele au fost puse de un print aflat in exil. De-a lungul istoriei, Insulele Maldive au fost mereu in centrul atentie gratie pozitiei lor strategice la intalnirea mai multor rute comerciale. Primii colonisti care au inceput procesul de colonizare a insulelor au venit din India, prin 269 i.d.Hr. Legendele locale vorbesc despre o comunitate care traia in pace, fara vreun guvern care sa o conduca, oamenii venerand Soarele si apa, cele doua resurse principale de care depindea viata lor. Primul regat a fost stabilit de fiul regelui Kalinga al Indiei.

Regele era cam nemultumit de comportamentul fiului sau, asa ca l-a trimis in Maldive, pe atunci Dheeva Maari. Printul a instituit in Maldive dinastia Adeetta sau dinastia solara. Dinastia a sfarsit prin castoria reginei cu printul Dinastiei Lunare a Kalinga. La inceputurile insulelor, istoria se impletea armonios cu legenda; potrivit traditiilor, zilele in care regii isi faceau de cap pe aceste teritorii au fost amintite si stiute mult mai tarziu. Placi de cupru inscriptionate de o printesa care a fost exilata de acasa in Is Midu in 1100 au fost descoperite la un moment dat de un scolar din secolul al XIV-lea, au fost traduse, si au fost reingropate in nisip, ceea ce a dus la disparita lor pe vecie.

Alfabetizare in proportie de 98%. Aceasta este rata de alfabetizare in randul adultilor, un pas urias fata de o rata de doar 70% i 1978. Pentru ca cetatenii sunt dispusi de-a lungul a 200 de insulite, un program de educatie unitara este dificil de implementat-avand in vedere ca populatia de sub 18 ani reprezinta 35 de procente din totalul populatiei, educatia devine cheia unui viitor de succes. Din 1978, impreuna cu UNICEF, in insulele Maldive a fost creeat un sitem unificat de educatie.

S-a folosit internetul pentru a putea face educatie la distanta, intre insule, fiind incurajati sa se implice in procesul educativ atat micutii, cat si parintii sau ingrijitorii. Ca urmare, 100% din toti copiii de scoala primara urmeaza cursurile scolilor, ajungand in clasa a V-a nu mai putin de 99%. Comparativ, in SUA, rata alfabetizarii e neschimbata pe o perioada de 10 ani, cu 14% din populatia adulta inca neaflabetizata.