Fara ochelari de vedere sau lentile de contact lumea ar fi mai… clara

Miopia, hipermetropia sau alte boli grave care ne afecteaza vederea ne tin departe de o experienta normala in compania device-urilor noastre favorite. De obicei ne punem ochelarii cand umblam cu laptopul, cu smartphone-ul sau cu tableta pentru a putea distinge clar ce mesaje am mai primit, ce mai spun prietenii nostri pe Facebook sau ce a mai facut Beyonce. Oamenii de stiinta americani din California se ocupa deja de un ecran care sa ne scuteasca de necesitatea purtatului ochelarilor peste tot si sa ne dea acces cat mai rapid la informatie si distractie pe gadgetul nostru favorit.

Ecranul a fost gandit pentru a se adapta oricarui tip de vedere „bolnava”, folosind doar niste algoritmi speciali si niste filtre simple care regleaza cantitea de lumina perceputa de ochii nostri. Fiecare fascicul de lumina din pixeli e modificat si retransmis printr-un filtru catre retina, unde imaginea nou formata e foarte clara si adaptata defectului de vedere. Totul tine de functionarea ochiului si formarea imaginii la nivelul sau, ecranul reusind sa „citeasca” in avans cum va percepe ochiul o culoare sau o imagine mai complexa si sa o scape de „blur-ul” natural care apare de exemplu la bolnavii de cataracta. Chiar si cei care au defecte majore de vedere care nu au cum sa fie tratate nici cu ochelari sau prin operatii mai au o sansa sa poata citi un e-mail pe telefonul mobil sau tableta, pentru ca display-ul aflat acum in faza de proiect promite sa dea acces neigradit si acestor persoane la o experienta absolut normala si usor de gestionat.

Asa ca toti cei care urasc sa poarte ochelari peste tot si sa fie tot timpul privit cu o spranceana ridicata pot rasufla usurati pentru ca ecranul americanilor va fi scaparea perfecta si deosebit de utila atunci cand vine vorba de copii sau adolescenti care sunt mai inversunati impotriva „aragazului cu patru ochi” si altor glume prostesti facute pe seama ochelaristilor.