Monstri marini. Potrivit grecilor si mitologiei lor, cine trecea cu nava spre stramtoarea Messina chiar printre Sicilia si Calabria se aflau in pericol de a fi atacati de Scylla si Charibdis, monstrii care apara ambele parti ale pasajului foarte stramt.
Descrisi pentru prima data de Homer in Odiseea, cei doi monstri erau la origine niste nimfe deosebit de frumoase care au fost transformate in aceste creaturi oribile. Zeul marii Glaucus s-a indragostit de Scylla, insa nu ii placea coada de peste, asa ca s-a dus la faimoasa vrajitoare Circe si a cerut o licoare pentru dragoste. Dar Circe era indragostita lulea de Glaucus; in consecinta, a otravit apele si a transformat-o pe Scylla intr-un monstru marin cu sase capete, fiecare cu un cap lung, patru ochi si o gura cu trei randuri de dinti pe care ii folosea ca sa mestece marinarii ghinionisti care-i cadeau in plasa. Charibdis, conform miturilor, a fost o femeie foarte mancacioasa care a fost pedepsita de Zeus pentru ca a furat bovine de la zei. Ea a fost transformata intr-un monstru si fortata sa inghita cantitati uriase de apa pana cand vomita, creand vartejuri foarte puternice care scufundau orice nava.
Sonetul. Sicilianul Giacomo da Lentini a inventat sonetul, cea mai faimoasa dintre toate formele de poezie traditionala, cu patru versuri scrise in metru iambic si un ritm foarte elaborat.
Creat in secolul al XIII-lea, sonetul a fost dus in Toscana, acolo unde si-a cunoscut faima netarmurita prin intermediul unor mari poeti precum Petrarca, Dante Alighieri. Din Italia, sonetul a ajuns in Franta, apoi in Anglia, unde scriitori de talie mondiala de genul lui William Shakespeare l-au folosit de foarte multe ori pentru a-si asterne gandurile pe hartie. In ciuda triumfului poeziei moderne si versului liber, sonetul se mai foloseste si astazi si este important sa-i fie invatate mecanismele.