Sfaturi utile atunci cand achizitionam difuzoare auto

Achizitionarea unui nou set de difuzoare auto poate fi o sarcina destul de dificila. Difuzoarele sunt considerate, in general, cea mai importanta parte a sistemului de sonorizare auto. Ele sunt situate la sfarsitul sistemului audio si au rolul de a reproduce sunetele dintr-o melodie.
 
Exista o multime de optiuni atunci cand dorim sa achizitionam o pereche de difuzoare, de aceea depinde de noi sa facem cea mai buna alegere.
Inainte de a face o astfel de investitie este indicat sa parcurgem urmatoarele etape:
 
1. Sa realizam un research inainte de a cumpara difuzoare auto. Cele mai importante resurse de cercetare sunt revistele de specialitate si, bineinteles, internetul. Este important sa analizam articole si review-uri de la utilizatori. Astfel, putem obtine informatii valoroase care sa ne ajute sa facem o investitie eficienta.

2. Sa gasim un set de difuzoare auto care se potriveste sistemului nostru de sunet. Trebuie sa analizam valorile de iesire ale amplificatorului. Fiecare amplificator are o valoare PMPO si o valoare RMS. Este recomandat sa achizitionam doar difuzoare cu valoare RMS mai mare decat a amplificatorului.

3. Trebuie sa stim diametrul si adancimea maxima a noilor difuzoare, deoarece nu am vrea ca acestea sa nu se potriveasca in locurile pentru difuzoare din masina.

4. Este recomandat sa utilizam doar difuzoare care se potrivesc stilului de muzica ascultat. Trebuie sa alegem difuzoare care scot frecventele muzicii ascultate. Cand lungimea de unda a sunetului produs de un difuzor incepe sa fie comparabila cu diametrul membranei, energia acustica produsa incepe sa se concentreze din ce in ce mai mult intr-o forma de lob in fata difuzorului, sunetul devenind astfel mult mai directional. Din cauza acestui fenomen, la frecvente joase, unde lungimile de unda sunt mult mai mari decat diametrul woofer-ului, perceperea pozitiei sursei de sunet in spatiu este mult mai dificila.

5. Daca dispunem de un buget mai mare, putem opta pentru difuzoare auto cu 2 sau 3 cai deoarece au sunetul mult mai echilibrat; de asemenea, in cazul acestora putem sa montam si niste filtre pentru boxe auto.

Pe langa aceste informatii este important sa cunoastem si cateva detalii tehnice si despre celelalte parti ale sistemului audio, cum ar fi mp3-player, amplificator, cabluri etc.