De ce sa tinem cont atunci cand cumparam un laptop?

Dimensiunile, greutatea, durata de viata a bateriei, procesorul, memoria, cat de potrivit este device-ul pentru jocuri sau pentru alte aplicatii si nu in ultimul rand pretul... iata numai cateva dintre aspectele cu care ne confruntam in cautarea laptopului ideal. Cu cat oferta unui magazin este mai variata, asa cum este oferta de laptopuri la www.rombiz.ro, cu atat mai usor va fi pentru un cumparator sa isi gaseasca modelul cel mai potrivit. Cu toate acestea, de multe ori intr-o astfel de optiune se ajunge si la compromis: sacrificam o componenta pentru o alta care sa se preteze mai mult scopului pentru care facem achizitia.

Cand vine vorba de procesoare, o regula generala este aceea ca trebuie sa cumperi procesorul cel mai rapid pe care ti-l permiti, dar este vorba si despre cate nuclee are pocesorul respectiv. Dual core este un procesor basic, care in general satisface necesitatile celor mai multi utilizatori, procesoarele quad-core, de generatie recenta, sunt superioare desi nu toate aplicatiile au nevoie de aceasta extra-capacitate. Calitatea ecranului este si ea importanta, culorile si unghiurile de vizionare fiind esentiale. Cat despre rezolutie, majoritatea device-urilor de pe piata au un standard de 1366x768, care poate parea satisfacator pe display-uri de 11 inchi dar deloc satisfacator pe display-uri de 15 inch. Varianta ideala ar fi un device cu ecran IPS full-HD (1920x1080).

Tot la capitolul display va trebui sa decideti daca va doriti un ecran cu touch sau unul obisnuit. Memoria RAM este esentiala pentru performanta sistemului, iar cu cat sistemul are mai multi giga de RAM cu atat va fi mai usor sa rulati mai multe aplicatii in acelasi timp. De asemenea, va fi util si pentru editarea foto si video si esential pentru jocuri 3D. La capitolul porturi, asigurati-va ca sunt suficiente porturi USB (minim 2, desi 3 sau 4 este varianta ideala) si preferabl ar fi sa fie USB 3.0. Un port HDMI este important pentru conectarea unui monitor.