Cum sa intretii monumentele funerare

De-a lungul timpului, crucile si pietrele funerare se deterioreaza datorita intemperiilor (ploaie, vant, inghet etc.). Cu toate acestea, exista diferite tehnici de conservare si de curatare pe care le poti utiliza pentru a ajuta la cresterea longevitatii si limitarea efectelor decolorarii.

Cea mai buna metoda pentru curatarea monumentelor funerare este folosirea unui detergent de curatare, specific pentru materialul din care este confectionat monumentul funerar. Detergentii protejeaza suprafata si confera o stralucire de neegalat. Foarte eficienti, acestia permit o curatare profunda si o degresare fara deteriorare.

Daca nu vrei sa cheltuiesti bani pe detergenti speciali pentru curatarea marmurei, a granitului sau a calcarului, iti recomandam urmatoarele metode:

1. Marmura are o duritate mai mare fata de gresie si calcar, dar nu la fel de mare ca a granitului. Daca nu vrei sa folosesti un detergent special, atunci poti folosi foarte simplu o galeata cu apa distilata si o perie cu par natural. Astfel, poti inlatura algele, lichenii sau praful de pe pietrele funerare sau de pe crucile din marmura, fara prea mare efort sau costuri prea mari.

2. Granitul este un material foarte dur si rezistent. Pentru curatarea monumentelor funerare din granit, amesteca o ceasca de sapun non-ionic intr-o galeata de apa distilata si foloseste un burete non-metalic, pentru a spala suprafata. Toate depozitele de calciu vor fi eliminate. La intretinerea crucilor din granit si a pietrelor funerare din granit poti utiliza si o masina de spalat sub presiune.

3. Calcarul si gresia sunt printre cele mai moi materiale folosite la confectionarea monumentelor funerare. Datorita fragilitatii lor, este important sa evaluezi cu atenti daunele inainte sa incepi curatarea. Nu folosi perii din metal sau din sarma, substante de curatare de uz casnic sau spalatoare sub presiune. Foloseste o galeata cu apa distilata amestecata cu putin sapun non-ionic si o perie cu par natural.

Inainte sa cureti piatra funerara sau crucea, ar trebuie sa contactezi parohia sau administratia cimitirelor. Unele cimitire angajeaza un ingrijitor care sa efectueze o curatare periodica a monumentelor funerare.

Atentie! Daca petele sunt foarte adanci, este mai bine sa angajezi un specialist. Nu risca sa distrugi suprafata monumentului funerar.