Ce se afla intre Scylla si Charybda

De fiecare parte a stramtorii Messina (intre Italia si Sicilia) se afla stanci cu aspect abrupt, care au fost, dintotdeauna motive de ingrijorare, chiar spaima, pentru navigatori. Ele au provocat numeroase naufragii, trecerea unei corabii prin stramtoare fiind un act eroic a carui glorie era cantata de aezi.
Ca atare colosii de piatra si-au gasit reprezentarea alegorica in legendele vechilor greci: Scylla, fiica a lui Typhon si Echidna, fusese prefacuta, din gelozie, de vrajitoarea Circe, in monstru marin care inghitea nave si corabieri. Si-a gasit sfarsitul in piatra. Pedepsita de Heracles, fiindca rapise o parte din boii lui Geryon (a zecea "munca" a eroului); celalalt monstru, Charybda, fiica a lui Poseidon si a Gaei, era de o salbaticie fara seaman, inghitind pe toti cutezatorii care ajungeau in preajma sa, cu o lacomie nepotolita. A fost traznita de Zeus, fiindca inghitise o parte din cirezile pe care Heracles le mana spre Argos.

Printre cei doi monstri infricosatori au trecut argonautii, datorita cantecului neasemuit a lui Orfeu si "eternul"Ulisse, cel ajutat de zei, de sansa si de propriiie eforturi. A fi intre Scylia si Charybda" presupune un moment de grea cumpana si primejdie, aparent fara iesire, dar care rezerva oricui surpriza de a fi argonaut sau egalul lui Ulise.