NVR sau DVR? Care e mai bun si de ce?

Sistemele de supraveghere au evoluat enorm in ultima decada, asa ca astazi intalnim tehnologii mult mai avansate in privinta stocarii imaginilor si sunetelor captate de camerele de supraveghere interioare sau exterioare. Mai bun decat DVR-ul, NVR-ul este preferat de cei care isi doresc mai mult de la un sistem de supraveghere video. Abrevierea vine de la Network Video Recorder, tehnologia din interiorul sau este mai noua, mai performanta fata de cea gasita in DVR, functiile seamana cu cele ale DVR-ului, insa sunt cu mult mai avansate. De exemplu, un NVR poate transmite pe ecran imaginile si sunetele precodate, care sunt primite digital prin retea IP. Se transmit mai intai imaginile la un host de internet, apoi se inregistreaza acolo.

Si NVR-urile au pana la 16 canale, minim 4 canale, se poate ajunge si la 32 de canale la modelele mai avansate, singurul dezavantaj al sau fiind ca se poate utiliza pe sisteme de securitate cu IP static. Totusi, exista si un mare avantaj al acestui dispozitiv, anume ca se poate localiza oriunde in retea, operatorul are transparenta si simplitate in cazul gestionarii la distanta. Singurul lucru pe care e musai sa-l aiba e autorizatia de apelarea a inregistrarii video. Se poate accesa fluxul video si de mai multi operatori simultan, ceea ce transforma lucrul cu acest echipament intr-o joaca frumoasa si eficienta.

Ambele dispozitive pot sa afiseze inregistrarile, sa imparta ecranul pentru a monitoriza total zonele observate, permit stabilierea unui orar de supraveghere. Accesul la ele se poate face online, chiar si atunci cand transmit live. O diferenta majora insa intre ele este codarea si procesarea-DVR-ul codeaza si proceseaza la nivelul aparatului, celalalt proceseaza si codifica iamginile la camera. Amplasarea lor difera iarasi, primul trebuie pus in apropierea camerelor, al doilea oriunde, dar sa fie conectat la acceasi retea. Imaginile sunt mai detaliate in al doilea caz, iar inregistrarea de fluxuri de la camerele megapixel este permisa.