Cum sa fii un bun jurnalist de radio

Radioul este cunoscut ca cel care anunta primul, fiind astfel caracterizat de rapiditate si operativitate spre deosebire de televiziune de pilda, care daca obtine informatii - are nevoie totusi de un timp pentru a oferi un montaj video cat de cat calitativ. Dezavantajat de lipsa imaginii, in mod clar, jurnalistul de radio trebuie sa aiba anumite calitati si sa indeplineasca anumite conditii pentru a se adapta stilului radiofonic iar acestea nu sunt deloc putine.

Pentru a fi un bun jurnalist de radio, chiar daca lucrezi pentru un post local, de exemplu radio din Alba Iulia online, trebuie sa posezi anumite calitati, anumite atuuri. Oralitatea este caracteristica definitorie a stilului radio, iar cuvantul rostit devine mijlocul principal de exprimare, prin urmare un ton clar si o voce puternica te vor ajuta enorm daca vrei sa faci cariera in radio. Dictia si pronuntia sunt si ele foarte importante atunci cand vrei sa devii un om de radio, chiar daca este vorba despre radio Alba Iulia online. O voce puternica si un discurs omogen, fluent, poate sa impuna un anumit gand dar si un mare respect care il determina pe ascultator sa fie atent si sa asculte. De multe ori, ascultatorul iubeste sau pur si simplu place foarte mult o voce fara sa cunoasca felul in care arata fata persoanei din spatele microfonului pentru ca a ajuns sa iubeasca modul de exprimare si sentimentul provocat de vocea respectiva, iar infatisarea trece pe planul al doilea, nefiind astfel importanta.

Un lucru de stiut este ca chiar daca un text este citit de pe foi sau de pe script asa cum se intampla de exemplu in cadrul unui buletin de stiri de exemplu, acest lucru nu trebuie sa fie observat la citire in nici un caz. Se mai spune ca pentru a fi un jurnalist de radio bun trebuie sa stii sa il faci pe ascultator sa se simta privilegiat pentru simplul fapt ca are acces la acele informatii pe care tu i le furnizezi, care au fost stranse si concepute intr-un anumit format special pentru a-i face pe plac.