Daca sunt de acord cu moralistii nostri in a considera lenevia o tara ingrozitoare, mi se pare ca trecand la plural ea isi schimba net sensul. Micile lenevii care ii apuca pe cei mai mari muncitori sunt semnul capacitatii lor de a folosi puterea pe care-o detin pentru a o deturna de la orice utilitate imediata. Ar trebui sa lucrezi, dar hotarat sa nu faci nimic; te repliezi, cum zic militarii. Recuperezi maine: culpabilitatea este un sentiment trist, care nu trebuie in nici un caz incurajat.
Una dintre impresiile cele mai false pe care le poate da limbajul este cea a permanentei sale. Caci, pe de o parte, el nu conteneste sa se modifice: pe de alta parte, el imi poate da iluzia ca percep lumea asa cum este, cand de fapt imi da despre ea o imagine foarte partiala. Daca citesc de pilda, ca grecilor de pe vremea lui Platon le placea sa bea vin, imi reprezint o bautura pe care cunosc; or, grecii beau, sub acest nume, un amestec despre care ma indoiesc foarte tare ca ne-ar fi incintat noua palatul; de exemplu, se stie ca-l indoiau cu apa, si ca pentru asta o foloseau adesea pe cea de mare.
Ca sa nu mai vorbim de vinurile egiptenilor sau de cele ale oamenilor din Evul Mediu: despre acestea nu stim aproape nimic ce rasaduri de vita-de-vie, ce moduri de vinificare, ce conditii de pastrare aveau. Aceasta regula se aplica in chip evident tuturor cuvintelor si ar trebui sa ne inspire o prudenta atentie cu privire la celelalte civilizatii, dintr-o alta epoca sau dintr-a noastra o politete istorica, intru catva.
Lui Diego Maradona, un exemplu de lene, nu-i placea sa-si lege sireturile bocancilor cand juca fotbal: il impiedicau sa simta balonul. La 9 ani juca atat de bine, incat recrutorul insarcinat sa-l evalueze s-a crezut victima unei farse sau a unei escrocherii si l-a intrebat daca nu-i un pitic. Intr-un meci care opunea Argentina Angliei, in 22 iunie 1986, Maradona a inscris golul cel mai remarcabil din toata istoria sportului plecand de pe linia de mijloc si evitand sase adversari, cu o usurinta aproape stranie incetinita (un alt jucator, folosit de clubul de fotbal din Barcelona, a marcat nu de mult, in primavara anului 2007, un gol asemanator, dar era contra unei echipe slabe).