Nasterea la domiciliu

Dupa un studiu facut asupra unui numar foarte mare de persoane, s-a consemnat faptul ca peste 90% din populatia globului a fost nascuta la domiciliu. Aceasta procedura a fost practicata foarte mult pana in secolul al 20-lea, cand nasterea a inceput sa fie facuta la spital, sub supravegherea unui personal specializat. Desi acest tip de nastere a fost practicat in trecut, numarul viitoarelor mamici care isi doresc in prezent sa nasca la domiciliu pentru a evita atmosfera din spitale sau maternitati este din ce in ce mai mare. Tara in care aceasta practica este cea mai utilizata este Olanda, unde peste 30% din dintre femeile insarcinate aleg sa nasca acasa.

Nasterea la domiciliu reprezinta, de fapt, nasterea in adevaratul sens al cuvantului, astfel, pacienta nu va putea beneficia de o anestezie epidurala sau de cezariana. De asemeni, noul-nascut nu va fi curatat si spalat in primele 5 minute ca la maternitate, ci va fi asezat imediat pe abdomenul sau pe pieptul mamei. Nasterea va fi monitorizata de catre moasa, iar aceasta va continua sa o supravegheze pe noua mama si in zilele de dupa nastere, pentru a asigura odihna acesteia si pentru a preveni o depresie post-partum.

Ce pregatiri trebuie facute inainte de nastere?

Principalele obiecte de care veti avea nevoie in cazul unei sarcini la domiciliu sunt:
  • Un set de lenjerie de pat impreuna cu o folie de plastic pentru a putea proteja salteaua in timpul nasterii.
  • O paturica de bumbac si un prosop pentru infasarea nou-nascutului.
  • Un saculet de plastic in care va fi depusa placenta pentru a putea fi examinata de catre personalul medical ulterior.
  • Un snur sterilizat cu care se va lega cordonul ombilical dupa nastere.
  • Un foarfece sau un cutit, ambele sterilizate, ce vor fi fierte ulterior timp de 5 minute, de care veti avea nevoie la taierea cordonului ombilical.

Care sunt avantajele dar si riscurile sarcinii la domiciliu?

Contrar ideilor preconcepute in care nasterea la domiciliu este riscanta deoarece nu este prezenta toata aparatura din camerele de spital sau maternitatea, riscurile nasterii la domiciliu sunt foarte reduse. De asemeni, pentru ca toata procedura sa fie in siguranta, sunt efectuate toate pregatirile necesare pentru transferarea la un spital in cazul in care nasterea nu decurge normal.

Un avantaj ar fi acela ca nasterea va avea loc intr-un mediu familiar, in care vor putea fi prezenti toti cei apropiati viitoarei mamici. Un studiu a constatat faptul ca femeile insarcinate prefera sa nu fie tratate ca niste paciente care sufera de o boala, ci prefera ca totul sa decurga cat mai natural. De asemeni, nasterea la domiciliu este mult mai linistitoare pentru ceilalti copii, deoarece acestia vor accepta mult mai usor faptul ca vor avea un frate sau o sora.

De retinut este faptul ca nasterile la domiciliu sunt posibile doar pentru pacientele care nu prezinta anumite complicatii de sarcina sau care sa fi avut unele nasteri precedente complicate.

Cel mai mare dezavantaj al nasterilor la domiciliu este acela ca viitoare mamica nu va beneficia de nici o anestezie si va indura durerile din timpul travaliului.

In cazul in care va intereseaza aceasta varianta, puteti afla si discuta mai multe despre fiecare faza a nasterii pe forumul 7 pitici.