Confort putin pe bani multi

Avem o tara minunata. Pe cat este de frumoasa, pe atat este de atragatoare. Avem de toate pentru toate gusturile: de la munti, paduri, statiuni balneoclimaterice, lacuri sarate numai bune pentru tratament si o mare minunata. La cate detine Romania in momentul de fata, ar trebui sa ne umplem de turisti. Dar, cum facem sa atragem un turist in Romania si nu in Italia, spre exemplu?

Sa luam cazul unui turist obisnuit, care nu detine prea multe economii de vacanta. Vine in Romania si cauta sa se cazeze intr-un hotel pe masura bugetului sau. Prea multe optiuni nu are.  Ca sa se incadreze intr-o suma relativ mica, ar trebui sa aleaga intre hoteluri doua stele si de trei stele. Din astea, avem cat sa nu putem duce. Dar care este diferenta dintre cele doua? Ei bine, o deosebire prea mare nu se observa. Mai toate ar trebui  sa fie echipate cu baie proprie, pat de 90x200 pentru camerele single si 140x200 pentru cele duble, televizor, noptiera, oglinda, cuier, schimb, valutar si spalatorie la parter. Trebuie sa aiba intrare separata pentru oaspeti, intrare la restaurant sau lobby, trebuie sa detina o camera pentru bagaje si sa includa in servicii schimbarea lenjeriei. Cam asta este punctul comun al celor doua. Cu toate acestea, cum este si normal, de altfel, aceste hoteluri trei stele au ceva in plus. Au o lampa pe noptiera, o masuta de cafea, un telefon in camera iar liftul trebuie montat atunci cand cladirea depaseste trei etaje (spre deosebire de hotelurile cu doua stele in care acesta este obligatoriu doar dupa cinci etaje). Dimensiunile camerei difera si ele, dar nu foarte mult, in conditiile in care vorbim de un mp in plus. Hotelurile de trei stele ar mai trebui sa aiba si o parcare bine pusa la punct, facilitati pentru persoanele cu handicap si statie taxi la maxim 100 de metri.

Acum, ca sa le luam la bani marunti, trebuie sa recunoastem ca putine dintre hotelurile din Romania indeplinesc aceste conditii. Si unde mai pui ca te storc de bani. Foarte multi hotelieri sunt axati pe profit si aproape ca „uita” sa mai imbunatateasca din cand in cand serviciile hotelurilor. In conditiile in care omul, oricum isi va face un concediu, cat de mic, iar in sezon este plin peste tot, nu gasesc de cuviinta sa mai aduca vreo schimbare. Dar cum ramane cu turistul strain, care da pentru cateva zile Romania pe Italia si pleaca dezamagit?