Cum ne schimbă tehnologia

Este adevărat că omul a creat tehnologia iar acest lucru ar trebui să îl onoreze şi înnobileze. Totodată, pe lângă avantajele nenumărate oferite de aceasta există acest inconvenient că devenim din ce în ce mai dependenţi de ea.

Mijloacele folosite de oameni pentru a-şi asigura confortul zilnic sunt din ce în ce mai diversificate. Aş putea da un mic exemplu prin care am observat acest lucru: începusem să ne cumpărăm în bucătărie tot mai multe electrocasnice pentru a ne uşura şi reduce timpul nostru de muncă, până când într-o zi am observat că sunt atât de multe încât nu mai am spaţiu fizic pentru ele deşi fiecare aveau un scop diferit în bucătăria mult prea mică pentru atâta tehnologie. Cu toate acestea nu am putut renunţa la nimic şi am zâmbit în sinea mea la copleşitoarea dezvoltare a electrocasnicelor. Aveam aşadar alternative de a munci şi a-mi reduce timpul pentru unele activităţi.

Un alt aspect care mi-a atras atenţia este cea legată de abilitatea celor mici vizavi de folosirea calculatoarelor, tabletelor etc. Aceştia au un simţ dezvoltat al experimentării tehnologice şi abilitatea de-a învăţa şi percepe imediat noutăţile din piaţă. Pentru cei care cresc şi se dezvoltă cu tehnologia, aceasta ajunge rapid atât în mediul lor natural cât şi în cel social fapt ce poate avea efecte negative asupra individului.

Echilibrul este cea mai bună metodă de a trăi în simbioză cu dezvoltarea. Informaţia reprezintă nevoia constantă a omului de perfecţionare. Pentru a rămâne în armonie cu natura, puterea creativă a omului trebuie să se reflecte şi la nivelul acesteia nu doar la nivelul tehnologizării.