Siguranta pentru instalatia electrica prin jgheaburi metalice

Cablurile de instalatii electrice, fie ca este vorba despre cabluri de interior sau despre cabluri de exterior, au nevoie de protectie dar si de management, iar acestea se realizeaza prin sistemul de canale metalice. Un canal metalic pentru cablu, cunoscut in limbaj specific drept jgheab metalic, confera dincolo de design (care in acest stadiu nu este esential, ci vine pe un plan secundar), elemente foarte importante de siguranta. Astfel, cu ajutorul jgheaburilor metalice cablurile din instalatia electrica – fie ca este vorba de cabluri de alimentare, cabluri de date sau cabluri de incendiu - sunt protejate impotriva factorilor externi si nu numai. In cazul jgheaburilor perforate, datorita orificiilor, se asigura ventilatia care previne supra-incalzirea cablurilor.

Tipuri de protectie asigurate de jgheaburile metalice Protectia anti-coroziune este foarte importanta si se realizeaza cu ajutorul procesului de zincare, cu care sunt lucrate in general jgheaburile metalice, astfel incat sa fie foarte rezistente atat la mediu coroziv, cat si la mediu foarte umed sau, dimpotriva, foarte uscat. Protectia la foc este si ea foarte importanta, la fel ca si protectia electromagnetica (atunci cand se monteaza capacul jgheabului), ideala pentru doua trasee de cabluri apropiate si unde pot exista interferente, mai ales daca este vorba despre retele de date. Cu ajutorul accesoriilor de montaj, care includ imbinari, unghiuri si tije filetate, se poate realiza orice configuratie necesara, pe orice plan.

Accesoriile mai includ elemente de ramificare si de directionare a sistemului si elemente de fixare si de sprijin. Dimensiunile jgheaburilor perforate variaza, si pot fi de la 70x40x0.7 mm, si pana la 600x60x1,00 mm, cu lungime standard 2500/3000 mm, variabila in cazul elementelor de conexiune. Culoarea este argintie. Materialul din care sunt realizate, atat jgheaburile cat si capacele si accesoriile, este otel zincat, stratul de zinc aplicat la galvanizare fiind continuu. Galvanizarea asigura o durata de viata intre 7 si 10 ani.