Diversificarea alimentatiei micutilor, o provocare pe care o poti trece cu brio respectand niste reguli simple

Alimentatia copilului in primele luni de viata este deosebit de importanta pentru o dezvoltare echilibrata si un organism sanatos. De la patru luni sau sase luni parintii pot introduce alimentele solide in dieta bebelusilor, etapa denumita diversificare. Alimentele solide trebuie introduse treptat si e obligatoriu sa existe aceasta etapa pentru ca stomacul si sistemul digestiv al copilului sa se obisnuiasca si cu lucruri mai complexe de procesat.

Pana la sase luni copilul nu va bea decat lapte matern, e singurul aliment pe care organismul il va putea tolera si procesa corect. Dupa sase luni se incepe perioada de diversificare, asta insemnand ca se vor introduce in meniul zilnic legume, apoi fructe, ideal ar fi in portii micute si treptat din ce in ce mai mari. Diversificarea nu trebuie redusa doar la fructe si legume, trebuie sa avem acoperite toate categoriile alimentare, deci vom avea si fibre multe, proteine, grasimi, carbohidrati. Nu se introduc mai multe alimente noi de prima data, treptat se introduce cate unul si in cantitati micute, dupa care acestea sunt crescute. Testarea alimentelor noi in meniu va dura pana la sapte zile, totul trebuie sa aiba consistenta moale, sa fie proaspat preparat si foarte bine spalat, curatat. O diversificare corecta incepe cu multe legume si fructe, urmate de cereale, cele fara gluten si cele cu gluten dupa, cand avem 100 grame de legume adaugam si proteine, doar carne slaba, curcan, pui, vita, ficat, peste, galbenus de ou. Para, merele, piersica, caisele, avocado, bananele, prunele sunt fructele care ar trebui incluse in diversificare.

La legume introducem morcovul, apoi dovlecelul sau ardeiul gras, cartofii dulci, albi. Cerealele se vor introduce treptat si in cantitati foarte mici la inceput, de baza e orezul in primele saptamani, de la opt luni se pot introduce in meniu si ovaz, orz sau grau si secara. Mesele vor contine doar un singur aliment, doar dupa patru zile putem sa le asociem intre ele si sa vedem cum reactioneaza organismul.