Pentru a organiza camera unui copil, solutia trebuie sa se potriveasca nevoilor acestuia. Mobilierul si tipul de amenajare specifica adultilor nu se traduce bine in lumea copiilor. Usile pliante ale dulapurilor sau sertarele mari, de exemplu, nu sunt sigure pentru cei mici. Astfel, trebuie regandite toate dimensiunile si sistemele de depozitare, pentru a fi cat mai accesibile. Folosirea cosurilor sau a recipientelor deschise la nivelul pardoselii reprezinta o alternativa mult mai practica pentru camera copiilor.
Iata cateva idei pentru amenajarea unei camere destinata celor mici:
1. Accesibilitatea este o prioritate. Pentru a ajuta copiii sa se organizeze mai bine, este recomandata amplasarea mobilierului si a accesoriilor, la inaltimea lor. Debaraua, scaunele sau rafturile pentru haine vor fi folosite mai des si mai eficient, daca cei mici pot ajunge la ele cu usurinta.
2. Copiii apreciaza creativitatea. Multe dintre magazinele de hobby-uri si accesorii, vand aditivi pentru vopsele, care fac imaginile pictate pe pereti sa straluceasca in intuneric. Pictarea pe tavan a unei imagini cu luna si stele sau a unui peisaj din natura pe peretii camerei, vor incuraja obiceiul sanatos de odihna pe timp de noapte. Echipa de pictori profesionisti Ramian executa la comanda picturi pe pereti pentru camera copilului! Alegi pictura favorita si ei o executa cu profesionalism in maxim 7 zile.
3. Creeaza o atmosfera interactiva. Toti copiii sunt mici colectionari si este bine sa incurajam aceasta deprindere naturala. Desenele colorate sau cartile postale nu trebuie sa fie intotdeauna expuse intr-un loc anume. Ele pot fi agatate in fata unei ferestre sau prinse de un snur de-a lungul peretelui, pentru a crea, astfel, o atmosfera interactiva in spatiul de joaca al copiilor.
4. Iluminatul. Este bine ca amenajarea unei camere pentru copii sa includa mai multe tipuri de iluminare. Iluminatul general este o necesitate, dar la fel poate fi si o lampa pentru citit sau o lumina de veghe. Acest tip de iluminat faciliteaza o trecere mai usoara spre orele de noapte, sau ii poate ajuta pe cei mici sa gaseasca mai usor lucrurile pierdute, pe intuneric.
5. Schimbarile frecvente. Copiii se plictisesc repede. De aceea, este recomandata schimbarea cat mai frecventa a mediului in care isi desfasoara activitatile zilnice. Atunci cand revopsesti un dulap, spre exemplu, incurajeaza-i sa participe la realizarea noii transformari. Astfel, cei mici se vor identifica personal cu noile elemente.
6. Orientarea in spatiu. Uneori, copiii mici pot avea dificultati in a gasi lucrurile de care au nevoie. Poti folosi o imprimanta de calculator pentru a realiza etichete colorate, care sa indice locul fiecarui obiect. Imaginile desenate ale unei sosete, a unui tricou sau ale unei papusi pot ajuta semnificativ pe cei mici sa se orienteze mai bine.