Doi autori germani - Rudolf Erich Raspe si Gottfried August Burger au creat un personaj celebru: pe baronul Munchhausen, starostele de necontestat al tuturor mincinosilor care populeaza literatura. Cartile al caror erou este, au aparut pentru prima data la distanta de un an (1785, Raspe, in engleza, si 1786, Burger, in germana, traducere amplificata consistent), diferenta dintre ele fiind in favoarea editiei germane, prin aspectul literar. "Baronul" personaj, identificat in realitate cu Karl Friedrich Hieronimus, baron de Munchhausen, era un fost ofiter german angajat in armata rusa, povestitor fabulos al unor intamplari si aventuri incredibile.
Ispravile antologice au incantat de atunci toate generatiile de cititori, uimindu-i prin inventivitatea si verva teribilului mincinos, imposibil de invins de vreo realitate oricat de ostila: in cumplitul peisaj hibernal al Rustei, pe inserate, el isi priponeste calul de un ciot, ca sa constate in dimineata zilei urmatoare ca acesta atarna de morisca de vant de pe turla bisericii din mijlocul unui sat acoperit de zapada, care se topise printr-un capriciu al vremii; un lup flamand si lacom ii mananca armasarul, in asa fel incat ramane inhamat in locul lui ("... si vazui cu groaza ca tot infulecand, lupul intrase, incetul cu incetul, aproape cu totul, in ceea ce mai ramasese din cal. Dar abia isi facuse loc, frumusel, inauntru calului, cand eu, prinzand clipa nimerita, pusei mana pe bici si incepui sa-1 croiesc pe spinare". (din O calatorie plina de peripetii).
Enormitatile vanatoresti ale lui Munchhausen bat toate recordurile: ratustele vanate cu o bucata de slanina il poarta in zbor pana acasa, impusca un stol de gainuse cu vergeaua armei, paradele si ripostele cu un mistret tin de neverosimilul pur, unui lup care il ataca ii vara pumnul in gura cascata, il apuca de maruntaie si il intoarce pe dos ca pe o rnanusa. (din Povestiri vanatoresti); vaneaza un iepure cu patru picioare pe spinare, in afara celor obisnuite situate la locul tor, cainele si o iepuroaica fata in plina alergare (din Doi caini si un cal).
Faptele luptatorului sunt minunat de nerusinate, relatate cu seninatatea mincinosului si a laudarosului calificat: calareste pe un bidiviu retezat de partea dinapoi (Doi caini si un cal) zboara pe ghiulele dintr-o tabara in alta, arunca o secure pana in luna, se catara dupa ea pe o planta, cade facand o groapa din care nu poate iesi decat foarte greu si multe altele. Aventurile de pe mare constituie alte minunatii in care nascocirile lui Munchhausen fac ravagii: o balena uriasa inghite ancora vasului cu care calatoreste, baronul inlatura primejdia naufragiului acoperind spartura vasului cu dosul sau (A doua aventura pe mare), scapa de urmarirea a mii de ursi polari infasurandu-se cu pielea unuia pe care il jupoaie (A opta aventura pe mare) si multe, multe altele.
"Minciunite baronului Munchhausen" reprezinta expresia potrivita pentru un joc al imaginatiei sau, pur si simplu, pentru afirmatii care refuza credibilitatea, dar farmeca prin fantezie si umor, in spiritul fanfaron al nemuritorului personaj.
Eh, cam asa se lauda si la noi lumea, ba pe la TV - ba prin ziare - ca doar ei au pus bazele universului si nimeni altul nu a fost in stare de zamislirea unor stele mai frumoase.