Daca sunteti fan dovleac iata cateva combinatii interesante in care poti sa folosesti vedeta acestui sezon. Toata lumea a auzit de dovleac copt, placinta cu dovleac, sup-crema de dovleac. Dar este momentul sa descoperi si alte retete noi cu dovleac.
Cu siguranta ne amintim cu nostalgie de felurile de mancaruri preferate inca din copilarie, insa uneori simtim nevoia de a incerca ceva nou si inedit.
Datorita internetului acum aveti la indemana surse excelente de inspiratie, si va puteti inspira din bucatariile din diverse colturi ale lumii.
Iata cateva combinatii pe care merita cu adevarat sa le incerci deoarece gustul lor te va convinge.
*Curry cu dovleac
Daca va pla curry-urile pline de arome imbietoare inseamna ca o sa va placa si aceasta combinatie. Curry se potriveste foarte bine cu preparatele din carne isna si cu naut, linte, dovleac, cartofi dulci.
Un curry cu bucati de dovleac, ardei iute, spanac, ceapa, mix de condimente indiene va fi un deliciu pentru oricine. Il puteti servi alaturi de orez integral si puteti presara patrunjel sau coriandru tocat marunt la final, pentru un plus de aroma.
*Spaghete din dovleac
Daca eviti sa mananci spaghete tocmai de frica sa nu te ingrasi afla ca dovleacul este una dintre cele mai bune alternative sarace in carbohidrati. Poti sa faci spaghete din dovleac pe care sa le folosesti in locul pastelor obisnuite si sa le combini cu ingredientele preferate.
Taie dovleacul in doua, se curata de samburi, se stropeste cu ulei de masline, sare, piper si se pune partea taiata in jos pe o tava. Se lasa la cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute, iar dupa ce este copt scoate-l din cuptor si foloseste o furculita ca sa faci spaghete din miezul dulce al dovleacului. Combina aceste spaghete cu sosul tau preferat sau cu ingredientele pe care le-ai fi folosit pentru pastele obisnuite si te vei bucura de gustul lor dulce si placut.
* Terci de ovaz cu dovleac copt
Este reteta ideala pentru un mic dejun echilibrat. Fa un terci din ovaz si amesteca-l cu dovleac copt si vei obtine o culoare deosebit de frumoasa dar si un gust inedit. Daca ai facut mai mult dovleac la cuptor, pastreaza-l in caserole la frigider, il poti consuma fie bucati, fie facut piure.
* Dovleac umplut
Pune jumatate de dovleac la copt, scobeste putin miezul si se foloseste o umplutura, in functie de ceea ce va place.
Puteti folosi quinoa fiarta si amestecata cu diverse legume coapte sau calite iar deasupra presarati parmezan razuit. Cand ete frumos rumenit scoateti din cuptor si bucurti-va de gustul sau imbietor.
* Shakshuka cu dovleac
Daca nu ati auzit inca de acest preparat este momentul sa aflati cate ceva despre el. Shakshuka traditionala are la baza sosul de rosii si ouale, insa puteti adauga si multe alte ingrediente, dintre care si dovleacul pentru a obtine un preparat inedit.
Folosind un spiralizator poti obtine usor taitei de dovleac pe care sa-i calesti cu putina ceapa, spanac, sare, piper si optional ghimbir. Inainte de a fi patruns preparatul spargeti trei oua in gaurile facute cu ajutorul unei linguri direct in cratita. Mai lasati doar cateva minute sub capac sau la cuptorul incins pana cand se gatesc ouale apoi trageti deoparte. Cu siguranta o sa fiti uimiti de gustul si savoarea acestui preparat.