Mancare libaneza; sarmalute in foi de vita, un aperitiv cald ce nu trebuie ratat

Cu siguranta exista foarte multe persoane care au incercat, cel putin o data, mancare libaneza. Desi isi are originile pe alt continent, bucataria libaneza a devenit din ce in ce mai indragita de romani, ceea ce dovedeste ca gustul aromat si condimentat este unul pe placul romanilor.

Daca va numarati printre iubitorii mancarii libaneze, atunci va oferim o reteta de aperitiv libanez pe care, cu siguranta, o veti indragi. Este vorba de sarmalute in foi de vita, o reteta vegeratiana pe baza de orez ce poate fi servita atat calda, cat si rece, gustul fiind la fel de apetisant si aromat. Cantitatile ingredientelor difera in functie de numarul de sarmalute pe care vreti sa le preparati. Pentru o portie normal puteti folosi:
1 borcan de foi de vita de vie
1 cana si jumatate orez
1 ceapa alba medie
2 rosii proaspete medii (iarna puteti folosi pasta de rosii)
condiment sare, piper
zeama de la 1 lamaie
patrunjel
ulei de masline

Pentru inceput trebuie sa spalati bine orezul in mai multe ape, sa tocati foarte marunt ceapa si rosiile. Caliti putin ceapa cu rosiile, adugati orezul si condiment si 1 cama de apa si lasati pana ce apa este in totalitate absorbita. Lasati compozitia sa se raceasca si dup ace s-a racit incepeti sa formati sarmalutele. Pentru a nu va da batai de cap, trebuie sa luati frunza de vita sa-I taiati codita sis a o asezati in palma cu nervuri in sus. Luati din compozitie o lingura si puneti-o in parte de sus a frunzei dupa care rulati o data si apoi strangeti partile laterale spre mijloc si rulati pana la varf. In cazul in care folie de vita de vie sunt mai tari, puteti sa le ungeti cu ulei de masline ceea ce va va ajuta atat la fixarea acestora, cat si la fragezirea lor. Pentru un gust aparte asezati sarmalutele libaneze intr-o oala de lut pe fundul careia puneti putin ulei de masline si cateva frunze de vita. Amestecati o cana de apa cu zeama de lamiae si turnati peste sarmalute, mai puneti cateva frunze de vita de vie si deasupra, puneti capacul si da-ti la cuptor pentru 1h30.

Sarmalutele in foi de vita specifice mancarii libaneze se pot servi si calde si reci, gustul dulce acrisor specific acestei bucatarii fiind unul de neuitat.