Sărbători Românesti

Sigur o să ziceţi că sunt ipocrit ȋnsă niciodată nu am reuşit să ȋnţeleg mentalitatea românului de Paşte şi de Crăciun. Parcă intră in priză, il apucă febra pregătirilor şi ȋncepe să alerge ca nebunul pentru organizarea sărbătorilor. In primul rând cumpărăturile, fraţilor păi românul nu mănâncă decăt de la nunţi si sărbători că altfel nu se explică. Acum se cumpără de toate, absolut orice. Mă uitam cu indignare şi oarecum cu silă, in magazinul din cartier de unde imi cumpăr de obicei tigari, cum un cuplu relativ tânăr a cumpărat 6 borcane cu castraveţi in oţet. Da, 6 !, Apoi au luat 10 pâini si 4 kilograme de banane. Doamne ce lume nebună.
          Astăzi, Vinerea Mare, Vinerea Patimilor când după tradiţia creştina este zi de post negru şi rugăciune, oraşul a fost un muşuroi de furnici. Nebunia din trafic nu vă mai zic, de nedescris, magazinele pline, saloane de infrumuseţare pline, spălătorii auto pline şi lista poate continua.  Deci ce să o mai lungim, ăştia sunt românii. Urmează sărbătorile, trebui să fii  frumos să te vadă lumea,  să mănânci până ajungi la urgenţe şi neapărat să bei până cazi lat. Şi musai apoi după sărbători să te lauzi tuturor cum ai petrecut.
    Cam atât, oricum nu voi inţelege niciodată această mentalitate  a sărbătorilor de Paşte cum nu voi ȋnţelege nici urarea Paşte Fericit. Şi nu mă refer la a “paşte”  la propriu, ma refer la ideea prost ȋnteleasă de a te distra de ziua ȋnvierii Domnului. 
  Mă rog, cam atât am avut de spus, restul ȋnţelegeţi voi. Nu vreau să devin patetic şi să ȋncep să explic semnificaţia acestor zile chiar dacă, mai mult ca sigur, nici 40%  din creştinii români nu o ştiu.